02 Tem
445 Görünüm
Çocukta Ergenlik Dönemi
Bireyin fiziksel, ruhsal ve hormonal olarak değişime uğradığı, tavır ve hareketlerinin buna bağlı olarak değiştiği döneme ergenlik adı verilmiştir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda erkeklerde ve kadınlarda ergenlik yaşı dönemi 12-20 yaş arasında kabul edilmiştir. Bazı bireylerde sınır 23 yaşa kadar uzamakta olup kişiye göre değişiklik göstermektedir.
Ergenlik Döneminde Ortaya Çıkan Sorunlar
Çocukluktan itibaren yaşanan tramvaların, etkisini bırakan olayların şekil değiştirerek belli bir döneme kadar davranışlara yansıması oldukça doğaldır. Dikkat eksikliği, odak problemi gibi sorunlar bu dönemde çevreye olan davranış şeklini oldukça etkilemektedir. Birey oldukça zıt, inatçı ve kaba olabilirken bu davranışların geçici olduğunu lütfen unutmayalım. Ebeveynler çocuklarına zıtlık çıkartıp anlayışsız oldukları taktirde çocuğun yanlış davranışlara kayma olasılığı oldukça yüksektir. Örneğin alkol kullanımı, madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıkların kazanılmasında ailenin rolü maalesef ki yüksektir. Anlayışlı bir ailede büyüyen bireylerde bu davranışların görülme oranı daha düşüktür ve bu durum bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Bu problemler dışında görülmesi muhtemel yeme bozuklukları, özgüven kaybı ve ciltteki sorunlar da bireyi her yönden zarara uğratır ve davranışlarını etkiler. Özetle bu dönem kişiden kişiye değiştiğinden herkesin yaşayış biçimi oldukça farklı olacaktır. Burada ebeveynlere düşen en büyük sorumluluk çocuklarına anlayışlı olup onlara sevgilerini hissetirmeleridir. Çocuk iç dünyasındaki yalnızlığından ne kadar çabuk kurtulursa bu dönem de o kadar kolay geçecektir ve ergenliğini tamamlayacaktır.